Starosta Pilski Eligiusz Komarowski zaprasza wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu do udziału w Turnieju Kulinarnym o Puchar Starosty Pilskiego, który odbędzie się 23 marca br. o godz. 11:00 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, ul. Władysława Sikorskiego 73.
Pula nagród to aż 30.000 złotych, wspaniałe puchary dla zwycięzców, świetna zabawa i wydarzenie kulturalne w naszym powiecie! Zgłoszenia przyjmuje Wydział Ochrony środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Pile, tel. 67 210 94 60, email: dariusz.dudkiewicz@powiat.pila.pl.
Serdecznie zapraszamy!
Turniej kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich o Puchar Starosty Pilskiego Eligiusza Komarowskiego Piła, 23 marca 2024 r.
R E G U L A M I N
1. Organizator turnieju:
Starosta Pilski
2. Miejsce i termin:
Turniej kulinarny o Puchar Starosty Pilskiego Eligiusza Komarowskiego odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Władysława Sikorskiego 73 w Pile w dniu 23 marca 2024 r.
3. Cele turnieju:
a) prezentacja kuchni regionu pilskiego;
b) aktywizacja kół gospodyń wiejskich działających w powiecie pilskim;
c) wymiana doświadczeń kulturalnych;
d) zebranie przepisów i receptur potraw związanych z regionem pilskim;
e) budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych;
f) promocja gmin należących do powiatu pilskiego.
4. Adresaci turnieju:
Koła Gospodyń Wiejskich działające w gminach należących do powiatu pilskiego.
5. Warunki uczestnictwa:
Przystąpienie do turnieju następuje poprzez zapoznanie się z regulaminem, wypełnienie formularza zgłoszeniowego oraz przesłanie przepisów potraw zgłoszonych do konkursu. Zgłoszenia powinny być dostarczone do organizatora drogą e-mailową, faksem, osobiście lub pocztą tradycyjną na adres: Starostwo Powiatowe w Pile, al. Niepodległości 33/35, 64-920 Piła, tel./fax 67 210 94 60. Osoba do kontaktu: Dariusz Dudkiewicz tel. 67 210 94 60, e-mail: dariusz.dudkiewicz@powiat.pila.pl
Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń upływa dnia 29 lutego 2024 roku.
6. Warunki uczestnictwa:
1. W turnieju mogą wziąć udział 5-osobowe zespoły.
2. Zgłoszenia zespołu do konkursu dokonuje przedstawiciel KGW. Każde z KGW działających
na terenie powiatu pilskiego może zgłosić do konkursu tylko 1 zespół.
3. Zespoły biorące udział w turnieju zobowiązane są do przygotowania:
a) Jednej przekąski zimnej i jednego deseru z możliwością degustacji dla 5 członków
komisji konkursowej, która oceniać będzie smak potrawy.
b) dostarczenia organizatorowi receptur i przepisów przekąsek i deserów zgłoszonych
do konkursu.
4. Uczestnicy wyrażają zgodę na bezpłatne wykorzystanie receptur potraw w celu
ewentualnego zamieszczenia w materiałach promocyjnych powiatu takich jak profile
społecznościowe, broszury i inne wydawnictwa powiatu.
7. Kryteria oceny potraw:
1. Ocenie podlegać będą potrawy własnoręcznie przygotowane przez zespoły konkursowe.
2. Ocenie podlegać będzie:
a) wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych przypraw,
b) smak dania,
c) sposób prezentacji dania, przybranie talerzy, wykorzystanie naczyń, sztućców oraz
dekoracji,
d) estetyka dania.
8. Jury turnieju:
1. Dokona oceny potraw przygotowanych przez zespoły.
2. Decyzja jury konkursu jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie.
3. Wyniki turnieju zostaną ogłoszone tego samego dnia tj. 23 marca 2024 r.
9. Nagrody:
1. Każdy zespół uczestniczący w turnieju otrzyma dyplom.
2. Zespoły uczestniczące w turnieju otrzymają nagrody o łącznej wartości 30.000 złotych
(trzydzieści tysięcy). Wysokość nagród za trzy pierwsze miejsca a także za wyróżnienia
i sam udział w konkursie zależna jest od ilości zespołów i ogłoszona zostanie w dniu
turnieju.
10. Uwagi organizacyjne:
1. Zespoły uczestniczące w turnieju przygotowują dania konkursowe podawane na zimno.
2. Jedno z dań konkursowych powinno mieć postać małej przekąski wytrawnej lub na słodko,
druga potrawa konkursowa to deser.
3. Naczynia potrzebne do prezentacji i degustacji dla publiczności oraz dla jury oceniającego
potrawy drużyna zabezpiecza we własnym zakresie.
4. Organizator na potrzeby turnieju zabezpiecza miejsce do ekspozycji potraw dla
publiczności oraz stoły i krzesła.
5. Uczestnicy turnieju zobowiązani są do dostarczenia podpisanego oświadczenia
dotyczącego przejęcia odpowiedzialności za bezpieczeństwo przygotowania i spożycia
potrawy.
Organizator: Powiat Pilski
Data wydarzenia: 23.03.2024 11:00 - 23.03.2024 14:00