17.11 2019 Pod Patronatem Starosty Pilskiego Powiat pilski

Kulinarna Krajna - Konkurs na Tradycyjną Potrawę Krajeńską

Kulinarna Krajna - Konkurs na Tradycyjną Potrawę Krajeńską  Wydarzenie "Kulinarna Krajna" jest cyklicznym konkursem kulinarnym, który odbywa się już  piąty raz. Organizowany jest przez LGD Krajna nad Notecią we współpracy z Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie. W tym roku po raz pierwszy honorowy patronat objął Starosta Pilski Eligiusz Komarowski. Powiat Pilski wsparł również finansowo to wydarzenie.

Konkurs co roku cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna tematyka konkursu to: „Moltych z pyry” („Posiłek z ziemniaka”). Kartofle pod koniec XIX stulecia stały się podstawowym artykułem żywnościowym na Krajnie. Gospodynie, nie tylko na wsi, potrafiły przygotować cały szereg potraw, których podstawowym składnikiem były właśnie pyry. Na wsi krajeńskiej, zwłaszcza w XX wieku, jadano ziemniaki praktycznie do każdego obiadu. Gotowano je w łupinach, podawano z tłuszczem (masłem), solą, twarogiem, smażono na oleju, smalcu razem ze słoniną. Powszechnie dodawano kartofle do zup, także do rosołu. Z ziemniaków przyrządzano też różnego rodzaju kluski oraz placki.
Jeśli jesteś ciekawy jakie potrawy z ziemniaka przygotują mieszkanki naszego obszaru, przyjdź! Serdecznie zapraszamy!
 
Zapisz się na newsletter
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej