20.02 2015

Badają czystość i żywność

Badają czystość i żywność

Przedsiębiorcy branży spożywczej są zobowiązani do zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej bądź wprowadzanej do obrotu żywności poprzez stosowanie zasad dobrej praktyki higienicznej, dobrej praktyki produkcyjnej oraz wdrożenie i utrzymanie kontroli wewnętrznej w zakładach, w oparciu o zasady systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli).

W styczniu 2015 roku przyjęto 5 interwencji konsumenckich na oferowane do sprzedaży artykuły spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia oraz prowadzenie działalności niezgodnie z decyzją zatwierdzającą ,wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Wszystkie skargi były zasadne. Za stwierdzone uchybienia nałożono mandaty karne i podjęto dalsze działania przewidziane obowiązującym prawem.

Do najczęściej powtarzających się nieprawidłowości, stwierdzanych w toku kontroli należały:


- brak zachowanego bieżącego stanu sanitarnego w zakładzie;

- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływnie terminu przydatności do  spożycia;

- przerwanie ciągłości łańcucha chłodniczego;

- niewłaściwe magazynowanie żywności;

- narażenie żywności na zanieczyszczenia wewnętrzne i zewnętrzne;

- brak dokumentów potwierdzających źródła pochodzenia artykułów spożywczych.

Powyższe nieprawidłowości wynikają niejednokrotnie z braku odpowiednich kwalifikacji osób prowadzących działalność handlową i żywnościowo - żywieniową, braku szkoleń wewnętrznych oraz niskiej świadomości pracowników z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

W ramach funkcjonowania systemu RASFF (system szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i paszach) zgłoszono jedno powiadomienie na suplement diety pn. „TEST CORE” oferowany do sprzedaży internetowej, który był zakwestionowany ze względu na zawartość niezadeklarowanych substancji (ikaryny oraz innych substancji pochodzących z roślin Epimedium). W wyniku przeprowadzonego postępowania wycofano ze sprzedaży pięć sztuk tego produktu.  

Miejsce wydarzenia:

Zapisz się na newsletter