O projekcie:
NR PROJEKTU: RPWP.08.03.01-30-0036/18
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: 2019-04-01 – 2020-11-30
CAŁKOWITA WARTOŚĆ PROJEKTU: 427 682,28
WKŁAD FUNDUSZY EUROPEJSKICH: 363 529,93
Projekt realizowany w ramach Osi priorytetowej 8 „Edukacja”.
Działanie 8.3. Wzmocnienie oraz dostosowanie kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy. Poddziałanie 8.3.1. Kształcenie zawodowe młodzieży – tryb konkursowy.
Głównym celem projektu jest podniesienie kwalifikacji/kompetencji 7 nauczycieli kształcenia zawodowego, doposażenie 2 szkół kształcenia zawodowego, ukończenie przez 35 uczniów stażów zawodowych oraz podniesienie komp./kwal. przez 107 uczniów CKZiU w Wyrzysku. Projekt realizowany będzie od 04.2019 do 11.2020
Planowane efekty projektu:
SZCZEGÓŁOWY HARMONOGRAM UDZIELENIA WSPARCIA OBEJMUJE:
ZADANIE 1. DOPOSAŻENIE PRACOWNI INFORMATYCZNEJ W CELU STWORZENIA W SZKOLE WARUNKÓW ODZWIERCIEDLAJĄCYCH NATURALNE ŚRODOWISKO PRACY:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2019-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
W efekcie tego zadania wyposażenie i warunki stworzone w pracowni będą zgodne z podstawa programową, a zajęcia praktyczne prowadzone w szkole będą prowadzone według standardów, bez omijania jakichkolwiek elementów z uwagi na brak niezbędnych sprzętów, tak jak dzieje się to na chwilę obecną.
ZADANIE 2. DOPOSAŻENIE PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ W CELU STWORZENIA W SZKOLE WARUNKÓW ODZWIERCIEDLAJĄCYCH NATURALNE ŚRODOWISKO PRACY:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2019-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
W ramach doposażenia planuje się zakup sprzętu o wartości
- Komputer stacjonarny z oprogramowaniem biurowym
- Projektor multimedialny i rozwijany ekran
- Blender gastronomiczny
- stół przyścienny, z szafką z drzwiami suwanymi 80cm
- stół przyścienny, z szafką z drzwiami suwanymi 120cm
- stół roboczy przyścienny z półką
- szafki wiszące 100cm
- regał magazynowy
- grill gastronomiczny
- elektryczna płyta grillowa gładka
- podgrzewacze do potraw
ZADANIE 3. KURS BARMAN-BLENDER I-GO I II-GO STOPNIA DLA UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Ramowy program kursu
1. Charakterystyka zawodu Barmana
2. Sprzęt Barmański – jego nazewnictwo i zastosowanie
3. Rodzaje wykorzystywanego szkła
4. Alkoholoznastwo
5. Mixologiia
6. Garnish – sztuka dekoracji koktajli – warsztaty
7. Obsługa na barze
8. Organizacja baru i pracy barmana
9. Koktajle –warsztaty
10. Najnowsze trendy w barmaństwie
11. Efektowna praca na barze – warsztaty
12. Psychologia sprzedaży w zawodzie barmana
13. Rozliczenia na barze oraz remanent
14. Podstawowe zwroty anglojęzyczne w pracy na barze
ZADANIE 4. KURS PROFESJONALNEGO BARISTY DLA UCZNIÓW/UCZENNIC;
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Celem szkolenia jest poznanie gatunków i odmian kawy oraz zasad parzenia i technik podawania kaw i dodatków na profesjonalnym sprzęcie. Po ukończeniu szkolenia profesjonalnego baristy kursanci będą mogli pracować na stanowisku baristy w małych i w dużych przedsiębiorstwach gastronomicznych. Ważne jest, aby wiedza była oparta o umiejętności praktyczne, które kurs zapewni.
ZADANIE 5. KURS SPORZĄDZANIA POTRAW Z WARZYW I OWOCÓW Z ELEMENTAMI CARVINGU DLA UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Ramowy program kursu:
1. Zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii.
2. Przedstawienie głównych technik sporządzania. surówek, sałatek jarzynowych, bukietów warzyw
3. Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw gotowanych
4. Kilka słów o carvingu:
5. Prezentacja sprzętu do carvingu:
6. Praktyczne ćwiczenia rzeźbienie w owocach i warzywach:
7. Wycinanie płaskich ornamentów w owocach i warzywach
8. Tworzenie aranżacji dekoracyjnych z wykorzystaniem przygotowanych elementów i rzeźb - wykonanie własnej kompozycji przestrzennej
ZADANIE 6. ZAJĘCIA DODATKOWE DLA UCZNIÓW/UCZENNIC KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODACH: KUCHARZ, CUKIERNIK TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK HOTELARSTWA ORAZ TECHNIK INFORMATYK:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Celem zad. jest zdobycie przez uczniów/uczennic dodatkowych. kompetencji i umiejętności w następujących zakresach:
1. zajęć dotyczących obsługi programu graficznego
2. zajęcia dodatkowych dla uczniów/uczennic „Organizator imprez okol. i usług cateringowych” – w zawodach gastron.-hot.
3. zajęcia dodatkowe dla uczniów/uczennic "Zarządzanie projektem informatycznym"
4. zajęcia dodatkowe dla uczniów/uczennic "Język angielski techniczny"
ZADANIE 7. KURS PILOTÓW WYCIECZEK UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Celem kursu jest nabyć umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu pilota wycieczek i obejmuje wykłady teoretyczne, warsztaty, zajęcia w terenie.
Kursu przygotowuje kandydatów do obsługi grup na terenie naszego kraju, grup wyjazdowych i przyjazdowych w charakterze pilota oraz rezydenta biur podróży.
ZADANIE 8. KURS NA OPERATORA WÓZKÓW WIDŁOWYCH DLA UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Celem kurs operatora wózków widłowych jest zdobycie pożądanych, dodatkowych uprawnień przez uczniów/uczennic kształcących się w zawodach z branży mechaniczno - mechatronicznej. Operator wózka widłowego najczęściej pracuje w obiektach zamkniętych, jakimi są różnego rodzaju magazyny, fabryki, hurtownie czy składy, w których często transportuje się w inne miejsca ciężkie towary. Operatorzy niezbędni są także w obiektach z sektora przemysłu ciężkiego, czy metalowego lub przetwórstwie drewna. Transport i gospodarka magazynowa to jedna z branż zidentyfikowanych jako branże o największym potencjale rozwojowym dla województwa wielkopolskiego.
ZADANIE 9. KURS SPAWALNICZY METODĄ MIG/MAG DLA UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-04-01 - 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
1. Spawanie – charakterystyka metod spawalniczych, Bezpieczeństwo pracy.
2. Cięcia termiczne metali.
3. Materiały podstawowe - stale; budowa i ich właściwości.
4. Szkolenia i egzaminowanie spawaczy wg PN-EN 287-1.
5. Zakres procesów spajania (spawania, lutowania, zgrzewania) i ich przegląd.
6. Przygotowanie elementów do spawania, oznakowanie spoin na rysunkach, pozycje spawania.
7. Naprężenia i odkształcenia powstające przy spawaniu, sposoby ich usuwania.
8. Wady i niezgodności spoin, metody badania połączeń spawanych metodą MIG, MAG.
ZADANIE 10. STAŻE/PRAKTYKI ZAWODOWE DLA UCZNIÓW/UCZENNIC:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-09-01 - 2020-09-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Uczniowie/uczennice wyrażając chęć i zapotrzebowanie na odbycie staży zawodowych ponieważ nawet najlepsze przygotowanie teoretyczne, musi być połączone z praktyką, co zwiększa ich odpowiedzialność jako przyszłych pracowników, wpływa na rozwój pożądanych przez pracodawców cech pracowniczych: obowiązkowość, punktualność, umiejętność pracy w zespole.
Takie doświadczenie z pewnością zwiększy szanse uczniów/uczennic na podjęcie pracy. Staż jest szansą zdobycia pierwszych poważnych doświadczeń zawodowych, nierzadko bardzo wartościowych, które mogą stać się przepustką do stałej pracy.
ZADANIE 11. KURSY/SZKOLENIA PODNOSZĄCE KOMPETENCJI/KWALIFIKACJI NAUCZYCIELI/NAUCZYCIELEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO:
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-09-01 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
W ramach zadania wparciem objętych będzie 5N (4K) poprzez:
- Kurs Profesjonalnego baristy
- Kurs pilota wycieczek
ZADANIE 12. STUDIA PODYPLOMOWE DLA NAUCZYCIELI
OKRES REALIZACJI ZADANIA – 2019-09-01 2020-11-30
MIEJSCE REALIZACJI ZADANIA – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Dzięki udziałowi w studiach podyplomowych, nauczyciele będą mogli wprowadzić w proces nauczania w ramach podstawy programowej dodatkowe aspekty. Wiedza/kompetencje/kwalifikacje i umiejętności osiągnięte przez nauczycieli zostaną wykorzystane w celu modyfikacji i rozszerzenia programu nauczania o dany zakres merytoryczny i efektywnie wykorzystywane w trakcie prowadzonych zajęć. Po ukończeniu wsparcia nauczyciele otrzymają dyplomy potwierdzające podniesienie kwalifikacji.
Do pobrania harmonogramy zajęć realizowanych w ramach projektu.
Zarządzaj plikami cookies
Niezbędne pliki cookies
Niezbędne pliki cookie czynią stronę użyteczną włączając podstawowe funkcje, takie jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Strona internetowa nie może działać prawidłowo bez tych plików cookie.
Preferencyjne pliki cookies
Pliki cookie dotyczące preferencji umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie informacji, które zmieniają sposób zachowania lub wygląd strony internetowej, np. preferowany język lub region, w którym się znajdujesz.
Statystyczne pliki cookies
Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielom witryn zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stronami internetowymi, zbierając i zgłaszając informacje anonimowo. Dzięki tym anonimowym informacjom możemy polepszać jej wygląd i funkcjonalność.
Marketingowe pliki cookies
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych. Intencją jest wyświetlanie reklam, które są odpowiednie i angażujące dla indywidualnego użytkownika, a tym samym bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców zewnętrznych. Dzięki temu zobaczysz tylko te reklamy, które spełniają Twoje oczekiwania