Wydarzenie "Kulinarna Krajna" jest cyklicznym konkursem kulinarnym, który odbywa się już piąty raz. Organizowany jest przez LGD Krajna nad Notecią we współpracy z Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie. W tym roku po raz pierwszy honorowy patronat objął Starosta Pilski Eligiusz Komarowski. Powiat Pilski wsparł również finansowo to wydarzenie.
Konkurs co roku cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna tematyka konkursu to: „Moltych z pyry” („Posiłek z ziemniaka”). Kartofle pod koniec XIX stulecia stały się podstawowym artykułem żywnościowym na Krajnie. Gospodynie, nie tylko na wsi, potrafiły przygotować cały szereg potraw, których podstawowym składnikiem były właśnie pyry. Na wsi krajeńskiej, zwłaszcza w XX wieku, jadano ziemniaki praktycznie do każdego obiadu. Gotowano je w łupinach, podawano z tłuszczem (masłem), solą, twarogiem, smażono na oleju, smalcu razem ze słoniną. Powszechnie dodawano kartofle do zup, także do rosołu. Z ziemniaków przyrządzano też różnego rodzaju kluski oraz placki.
Jeśli jesteś ciekawy jakie potrawy z ziemniaka przygotują mieszkanki naszego obszaru, przyjdź! Serdecznie zapraszamy!