Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile w latach 2023 – 2025 realizuje projekt
,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II”
wsparcie finansowe w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus
Kwota dofinansowania 358 940, 17 (PLN)
obejmuje dofinansowanie w proporcji:
2,52% budżet środków europejskich i 17,48% środków budżetu krajowego na wsparcie organizacyjne, wsparcie indywidualne i podróż.
Projekt obejmuje mieszane dofinansowanie oparte na budżecie tj. koszty rzeczywiste i stawki jednostkowe.
PARTNER PROJEKTU
Anadolu Grup Organizasyon Danişmanlik Eğitim Araştirma Inşaat Turizm Gida Pazarlama Ticaret Limited Sirketi Turcja Antalya
Cele główne projektu obejmują: - podniesienie kompetencji zawodowych oraz językowych
- wzmocnienie potencjału mobilności uczniów
- wzmocnienie kompetencji cyfrowych
- wzmocnienie kompetencji miękkich
Typ działania: Krótkoterminowa mobilność edukacyjna osób uczących się w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego
W stażach uczestniczyć będą uczniowie kształcący się w
1. Technikum w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych - 20 osób
- technik hotelarstwa - 4 osoby
oraz
2. Branżowej Szkole I stopnia w zawodzie:
- kucharz - 6 osób.
Przygotowania będą obejmowały: - powołanie komisji rekrutacyjnej i rekrutację uczestników, - spotkania z rodzicami uczestników projektu (przekazanie harmonogramu działań, podpisanie porozumienia w sprawie uczestnictwa w zajęciach dodatkowych zaplanowanych we wniosku, podpisanie umów, zakup polis ubezpieczeniowych dla uczestników), - prowadzenie zajęć z języka angielskiego dla uczestników projektu, - organizację podróży oraz pobytu w miejscu stażu z uwzględnieniem programu kulturowego, - przeprowadzenie szkoleń z zakresu: - udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej,
- zachowania się w sytuacjach kryzysowych (atak terrorystyczny, pożar),
- radzenia sobie ze stresem, rozłąki z rodzicami i pokonywania bariery kulturowo – językowej,
- bezpiecznego posługiwania się sprzętem gastronomicznym i hotelarskim,
- promocję projektu oraz dzielenie się rezultatami projektu. Wyjazd młodzieży Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile na praktykę zagraniczną.
W niedzielę, 14 kwietnia 2024 r. kolejna grupa młodzieży z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wyjechała na praktykę zagraniczną do słonecznej Turcji. W ramach projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II” 15 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz kucharz wraz z dwiema nauczycielkami wyjechało na trzytygodniowy staż do Antalyi.
Uczniowie odbywają staż zawodowy zgodnie z kierunkiem kształcenia. Takie rozwiązanie umożliwia poznanie funkcjonowania i zarządzania firmą, co przekłada się na poszerzenie wiedzy i umiejętności, zdobytych w szkole. Młodzież poznaje tradycje, zwyczaje i kulturę Turcji oraz doskonali język angielski. W czasie wolnym, zwiedza prowincję Antalya. Wyjazd uczniów sfinansowany został ze środków w ramach programu FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU SPOŁECZNEGO 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Relację z pobytu młodzieży na stażu można śledzić na bieżąco na szkolnej stronie www.zsg.pila.pl, szkolnym FB oraz Instagramie - projekty.zsgpila do czego serdecznie zachęcamy. https://www.facebook.com/zsgpila/posts/pfbid02EgknJ73nKPwZgpCQN24ss7A5H3HTxrED5SYDHzVb7BmPRhg77Q791te8wiT14fAb https://www.facebook.com/zsgpila/posts/pfbid058qscda8u1rBEDnfR1pgYbyqmAMjcE3xeibhHiuyZ3WSjuBgaqeqo3CsDQS4ATKSl
***
Podczas Uroczystego Zakończenia Roku Szkolnego 2023/2024 z rąk koordynatora projektu Violetty Schott-Witkowskiej 15 osobowa grupa młodzieży Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestnicząca w mobilności na przełomie kwietnia i maja 2024 r. otrzymała certyfikaty Europass Mobilność oraz certyfikaty zaświadczające o ukończeniu stażu wydane przez partnera projektu.
Mobilność odbyła się w ramach projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II” z programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego na lata 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Partnerem projektu jest Anadolu Grup Organizasyon Danişmanlik Eğitim Araştirma Inşaat Turizm Gida Pazarlama Ticaret Limited Sirketi Turcja Antalya.
Wszystkim uczestnikom stażu serdecznie gratulujemy i życzymy realizacji swoich marzeń zawodowych.
***
Uczniowie ZSG w Pile na stażu w Turcji