Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii.
Tytuł projektu: Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii. O projekcie: NR PROJEKTU: 2016-1-PL01 - KA102 - 024702
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: 15 listopada 2016 r. - 14 czerwca 2018 r.
CAŁKOWITA WARTOŚĆ PROJEKTU: 192 241, 18 PLN
WKŁAD FUNDUSZY EUROPEJSKICH: 192 241, 18 PLN
PARTNERZY PROJEKTU: FEDERACION PROVINCIAL DE ASOCIACIONES DE MINUSVALIDOS FISICS Y ORGANICOS DE CORDOBA
CALLE MARIA MONTESSORI S/N, 14011, CORDOBA, Spain
NR I DATA PODPISANIA UMOWY O DOFINANSOWANIE PROJEKTU: POWERVET- 2016-1-PL01-KA102-024702 z dnia 30 listopada 2016 r.
Projekt jest realizowany na zasadach Programu Erasmus+, a finansowany ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016
Program: Erasmus +
Akcja kluczowa: Mobilność edukacyjna
Akcja: Mobilność osób uczących się i pracowników
Typ akcji: Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego
Konkurs : 2016
Sektor: Kształcenie i szkolenie zawodowe programu Erasmus +
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( PO WER) w ramach projektu ,,Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego w trybie pozakonkursowym, którego beneficjentem jest FRSE.
Cel projektu: Celem głównym projektu jest poszerzenie kompetencji zawodowych i językowych ucznia i pracownika branży usługowo-gastronomicznej
Cele szczegółowe projektu to:
- elastyczne reagowanie na potrzeby rynku pracy, otwartość na idee uczenia się przez całe życie oraz mobilność edukacyjna i zawodowa absolwentów
- partycypowanie w praktykach zawodowych poza granicami kraju jako doskonała okazja na wyrównanie szans uczniów pochodzących z terenów wiejskich i małych miast na europejskim rynku pracy,
- uświadomienie, iż nauka zawodu na wysokim poziomie jest doskonałym początkiem kariery zawodowej, nie tylko na rynku krajowym, ale także zagranicznym,
- urozmaicenie kształcenia zawodowego poprzez zagraniczne praktyki zawodowe
- nabycie umiejętności kreatywnego rozwiązywania problemów i radzenia sobie w sytuacjach stresowych w obrębie pracy zawodowej jako doskonała podwalina do rozwoju dalszej kariery w branży usługowo- gastronomicznej,
- podniesienie poziomu umiejętności zawodowych co zapewni możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy,
- nabycie przez uczniów umiejętności społecznych w zakresie komunikacji interpersonalnej,co przyczyni sie do lepszej interakcji zinnymi pracownikamii pracodawcami,
- nabycie i ugruntowanieumiejętności językowych, coprzyczyni sie do lepszej zdawalności egzaminów zewnętrznych lub zdobycie dodatkowych certyfikatów językowych,
- zwiększenie się frekwencji uczniów na zajęciach szkolnych w związku z chęciąuczestnictwa w ciekawych zajęciach,
- nawiązanie przez uczniów nowych znajomości i przyjaźni w ramach współpracyz przedstawicielami innych krajów Unii Europejskiej.
Projekt polega na przeprowadzeniu : - warsztatów z zakresu sporządzania potraw cateringowych w pracowniach technologicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych,
- kursu języka angielskiego,
- kursu języka hiszpańskiego, umożliwiającego uczniom przyswojenie podstawowych zwrotów oraz słownictwa nieodzownego w pracy w hiszpańskojęzycznym zespole pracowników,
- zajęcia o charakterze kulturowym,
- przeprowadzenie wstępnej rekrutacji uczestników projektu,
- działań mających na celu logistyczne rozplanowanie wyjazdu uczniów na staż
- wyjazd uczestników projektu do Kordoby, odbycie przez uczniów staży zawodowych w zakładach zaproponowanych przez partnera projektu,
- uczestnictwie w zaplanowanych wycieczkach fakultatywnych oraz tych zorganizowanych w miejscu pobytu,
- systematycznym monitorowaniu pobytu przez uczestników w formie dzienniczków praktyk, zdjęć i filmów z wycieczek,
- ewaluacji projektu polegającej na sporządzeniu całościowego sprawozdania z pobytu w oparciu o materiały zebrane przez praktykantów,
- wykonanie prezentacji i jej przedstawienie społeczności szkolnej,
- opis i promocja projektu poprzez artykuł w lokalnej prasie oraz ewentualny reportaż w telewizji regionalnej,
- przedstawienie sprawozdania merytorycznego radzie pedagogicznej przez opiekunów stażystów przebywających wraz z młodzieżą w Hiszpanii,
- zapewnienie uczniom otrzymania dokumentu Europass Mobilność oraz Europass-Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe,
- sporządzenie wraz z uczniami uczestniczącymi w projekcie dokumentu Europass CV.
Rezultaty projektu: - podniesienie kompetencji zawodowych i językowych uczestników projektu,
- wpływ na jakość i wyniki zdawalności egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz egzaminy maturalne,
- możliwość podniesienia umiejętności o charakterze zawodowym oraz interpersonalnym, co pozytywnie wpłynie na zwiększenie ich atrakcyjności na europejskim rynku pracy,
- dzielenie się swym doświadczeniem z innymi uczniami naszej,
- doświadczenie merytoryczne oraz pedagogiczne zdobyte podczas wyjazdu pozwoli na uatrakcyjnienie oferty edukacyjnej szkoły oraz na podniesienie jakości i efektów pracy z uczniami przygotowującymi się do zdobycia zawodu i wkroczenia na ścieżkę kariery w dziedzinie żywienia i usług gastronomicznych,
- dzielenie się swym doświadczeniem przez nauczycieli – opiekunów,
- nawiązanie współpracy z partnerem zagranicznym spowoduje nie tylko podniesienie prestiżu naszej szkoły w kraju, ale również na arenie międzynarodowej,
- udział w projekcie umożliwi obu partnerom możliwość podzielenia się wiedzą na temat kuchni hiszpańskiej – śródziemnomorskiej.