Uczniowie Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile przebywają na 3-tygodniowym stażu w Turcji, w słonecznej Antalyi. Do Turcji wyjechała 15-osobowa grupa uczniów pod opieką Marii Gutowskiej i Violetty Schott-Witkowskiej w ramach projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II”, sfinansowanego ze środków w ramach programu FERS 2021-2027, a współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Na stażach przebywa młodzież z technikum, ucząca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.Podczas pobytu uczniowie podnoszą swoje kompetencje zawodowe. Pracują w restauracjach i hotelach w Erdal Inonu Kent Park, w dzielnicy Lara, znanej wielu turystom z Polski.
Po pracy wypoczywają, zwiedzają okolicę, poznają kulturę i zwyczaje Turcji. Szkolą język angielski, poznają również język turecki i słowacki, integrując się z koleżankami i kolegami ze Słowacji, którzy także przebywają na stażu w Turcji.