Przedstawiciele Pilskiego Banku Żywności
Mieczysław Augustyn, Prezes Zarządu PBŻ, Stanisław Borecki, dyrektor oraz Emil Żerebiło, zastępca dyrektora rozmawiali ze
starostą pilskim Rafałem Zdzierelą o działaniach zmierzających do jeszcze lepszego zabezpieczenia w żywność osób najbardziej potrzebujących oraz o ożywieniu wolontariatu społecznego i wspólnych przedsięwzięciach.
Powiat Pilski od wielu lat jest Członkiem Pilskiego Banku Żywności i angażuje się w poprawę poziomu życia mieszkańców powiatu.
Pierwsze Banki Żywności powstały w Polsce w latach 1993-1995, w tym jeden z pierwszych w Pile, który od 1997 r. działa samodzielnie jako Pilski Bank Żywności. Ich inicjatorem był śp. Jacek Kuroń. Misją banków jest zapobieganie marnowaniu się żywności i wspieranie osób będących w trudnej sytuacji życiowej.
Obecnie dystrybucja żywności w Pilskim Banu Żywności odbywa się w punkcie przy ul. Polnej 20 w Pile, w każdy wtorek i czwartek, w godz. 9.30-13.30.