17 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile z kierunków technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki, technik żywienia i usług gastronomicznych odbyło 3-tygodniowy staż w Bradze w Portugalii. Towarzyszyli im opiekunowie: Małgorzata Adamczewska - Klap i Kamilla Rosa.
Podczas pobytu za granicą uczniowie zdobyli specjalistyczne kompetencje zawodowe, jak i wiedzę ogólną, która pozwoli im lepiej kształtować drogę zawodową.
Uczniowie zapoznali się z nowoczesnym sprzętem i procedurami stosowanymi w obsłudze klienta oraz inną kulturą pracy. Podczas pobytu w Portugalii szkolili także język obcy, poznawali nową kulturę. Teraz dzielą się doświadczeniami ze swoimi rówieśnikami.
Wyjazd odbył się w ramach realizowanej II tury projektu Power "Mobilność edukacyjna szansą na wyższe kompetencje zawodowe”. To projekt napisany na potrzeby ZSG w Pile, łącznie uczestniczą w nim 34 osoby.