15 uczniów z Zespołu szkół Gastronomicznych w Pile wyjechało na staże zawodowe do Portugali i przebywa wmirjscowści Braga, w trzecim co do wielkości mieście Portugalii, słynącym ze świetnie zachowanej średniowiecznej architektury. Na staże wyjechali uczniowie kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz kucharz. W Portugalii przebywają pod opieką koordynatorów projektu, którymi są: Violetta Schott i Małgorzata Kania. Portugalska agencja Bragamob, zapewniła uczestnikom ciekawe miejsca praktyk w zakładach gastronomicznych i hotelarskich jak i niezwykle atrakcyjny program kulturowy, obejmujący m.in. wycieczki do Lizbony, Fatimy, Porto, Viana do Castelo nad samym Atlantykiem, monumentalnej świątyni Bom Jezus i wielu innych godnych zobaczenia miejsc.
Portugalia to dzisiaj jeden z ciekawszych kierunków turystycznych. Zachwyca pięknymi plażami, czystym powietrzem, winnicami i bogatą regionalna kuchnią. Ten kierunek podróży uczniów Gastronomika był wybrany nieprzypadkowo, a wyjechali na staż w ramach unijnego projektu POWER VET (POWERVET-2018 -1-PL01-KA102-048440). Warto dodać, że na staże zagraniczne co roku wyjeżdża wielu uczniów szkół średnich prowadzonych przez Powiat Pilski.