Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile podczas wakacji odbywają atrakcyjne staże we Włoszech i Portugalii. Pod koniec czerwca na czterotygodniowy staż do Bolonii wyjechała pierwsza, 25-osobowa grupa uczniów, która uczestniczy w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” w ramach programu Erasmus +. Młodzież poznaje funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia uczy się również przyrządzania charakterystycznych dań kuchni włoskiej: makaronów, owoców morza czy pizzy jak również serwowania potraw kuchni śródziemnomorskiej. Co ciekawe, uczniowie gotują również w czasie wolnym.
W stażach bierze udział młodzież zarówno z technikum jak i szkół branżowych. Hotelarze na przykład poznają procedury obsługi klienta oraz organizację pracy w hotelach. Uczniowie dużo podróżują po Włoszech. Odwiedzili na przykład miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję, miasta z licznymi zabytkami i cudami architektury.
W połowie lipca z kolei 15 uczniów Gastronomika wyjechało do portugalskiej Bragi. Są to uczniowie, którzy uczestniczą w projekcie „Usługi gastronomiczne i hotelarskie przyszłością rynku pracy” z programu POWER w ramach Erasmus +. Staż potrwa trzy tygodnie. Program pobytu jest nie mniej bogaty. Młodzież zwiedziała już starówkę oraz sanktuarium Bom Jesus do Monte w Bradze. Uczniowie, podobnie jak ich koledzy we Włoszech poznają regionalne potrawy i sposoby ich przyrządzania. Nabierają także doświadczenia w obsłudze gości.
Dla większości to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie.