Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile ponownie zaskakuje. W andrzejkowe popołudnie dwanaście dwuosobowych drużyn z klas technikum wzięło udział w konkursie kulinarnym pod nazwą „Jesień na talerzu”. Każda z nich na wykonanie swojej potrawy mogła poświęcić maksymalnie dwie godziny. O tym, że poziom współzawodnictwa był wysoki, świadczyły wyjątkowo długie obrady jurorów.
Ostatecznie pierwsze miejsce przyznano Jakubowi Habetowi i Pawłowi Zdrence z klasy III B za wykonanie zakąski „Odlotowa jesień”. Drugą pozycję zajęły Paulina Klocek i Wiktoria Banaś (II B) za danie pod nazwą „Polędwiczka w tajemniczej otulinie”. Trzecia lokata przypadła w udziale Aleksandrze Kędziorze i Mateuszowi Czarneckiemu (II A), którzy przyrządzili zupę krem z grzybów leśnych.
- W czasach, gdy o gotowaniu, również w środkach masowego przekazu, mówi się naprawdę wiele i ów fach bardzo się docenia, takie inicjatywy są godne uwagi. Przez zabawę i zdrową rywalizację młodzież szlifuje cenne umiejętności, które na pewno przydadzą się w dorosłym życiu. Serdecznie gratuluję pomysłu – mówi Eligiusz Komarowski, starosta pilski.