Wspaniałe potrawy i piękne konie – to wszystko było na „Dzikich Polach” w Gródku Krajeńskim. W ramach imprezy odbył się III Międzynarodowy Konkurs Gotowania na Dzikim Polu o Złotą Michę ks. Kajetana Rybackiego i Puchar Starosty Pilskiego oraz II Konkurs w Skokach przez Przeszkody.
Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Formacja Dźwierszno O.M.M.P. przy współpracy ze Stowarzyszeniem Nasz Gródek, sołectwem Dźwierszno, OSP Dźwierszno oraz Stowarzyszeniem Gminna Rada Kobiet. Wydarzenie wsparli: Urząd Marszałkowski, Powiat Pilski i Gmina Łobżenica, a patronowali mu: marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak, starosta pilski Eligiusz Komarowski oraz burmistrz Łobżenicy Piotr Łosoś.
- Jestem pod ogromnym wrażeniem zaangażowania mieszkających tu ludzi, pełnych chęci do działania, do poświęceń na rzecz innych – mówi starosta pilski Eligiusz Komarowski. – Takie postawy, i takie inicjatywy bardzo chętnie – jako starosta i jako Powiat Pilski –wspieramy, ponieważ ci ludzie zasługują na słowa najwyższego uznania. Cieszę się, że mogłem być w gronie uczestników „Dzikich Pół”.
W III Konkursie Gotowania na Dzikim Polu o Złotą Michę ks. Kajetana Rybackiego i Puchar Starosty Pilskiego udział wzięło siedem drużyn, a komisja konkursowa miała duży problem z wyborem najlepszego dania. Była grochówka przygotowana przez panią prezes OSP Dźwierszno, dwie wyśmienite potrawy z kociołka Koła Łowieckiego 14 „Dzik” z Łobżenicy, biała kiełbasa przygotowywana na oczach widzów przez motocyklistów z TEAM Łobżenica (którzy mielili mięso ręczną maszynką, urabiali je w misce i napychali w osłonki pod czujnym okiem publiczności i jury), był też strogonow uważony przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Witrogoszczy z Justyną Hajder na czele, były też pstrągi i węgorze uwędzone przez Mirosława Bilickiego oraz potrawka z królika przygotowana w kociołku nad ogniskiem przez gimnazjalne Hobbystki (zwyciężczynie ubiegłorocznego konkursu) i wreszcie gulasz frontowy grupy rekonstrukcyjnej GRH Złotów. Kamil Szkudlarek, Mateusz i Karolina Megger wraz z dziećmi Marcelem i Aleksandrą, pomagali im przygotowując jabłka zapiekane z borówkami. To właśnie gulasz frontowy GRH Złotów zwyciężył w III konkursie gotowania.
- Jak się okazuje niepotrzebna jest elektryczność czy gaz by przygotować wyśmienite potrawy w polu – informuje Włodzimierz Paprocki, prezes Stowarzyszenia Fundacja Dźwierszno O.M.M.P. – Muszę podkreślić też wspaniałą atmosferę oraz to, że sprzyjały nam nawet niebiosa i czuliśmy, że duch ks. Kajetana Rybackiego unosił się nad nami. Wszystkich ugościliśmy pieczonym prosiakiem, kiełbasą z rusztu i innymi smakołykami.
Impreza adresowana była także do dzieci niepełnosprawnych, dla których również było wiele atrakcji, m.in. przejażdżki bryczką oraz gry i zabawy.
W ramach „Dziki Pól” odbył się także II Konkurs Skoków przez Przeszkody.
- Dopisali nam jeźdźcy, sponsorzy, fachowe oko sędziów, wspaniałe prowadzenie Zbigniewa Sobeckiego, rywalizacja w duchu fair play - to musiało się podobać – mówi Włodzimierz Paprocki. - Dziękujemy sponsorom, wolontariuszom, współorganizatorom, i wszystkim uczestnikom.
Wyniki II Konkursu Skoków przez Przeszkody
Konkurs LL
I miejsce – Kreska - Oliwia Jach
II miejsce – Tramal – Dominika Zorn
III miejsce – Księżna – Oliwia Rink
Konkurs L
I miejsce – Subiekt – Oliwia Jach
II miejsce – Księżna – Oliwia Rink
III miejsce – Airvilla – Kinga Hoppe
Konkurs L1
I miejsce – Konfetti – Klaudiusz Jach
II miejsce – Subiekt – Oliwia Jach
III miejsce – Tramal – Edyta Michalik
Konkurs Potęga Skoku
I miejsce - Pede del Bashetto – Piotr Bąk
II miejsce - Black Jack – Klaudiusz Jach
III miejsce – Tramal – Edyta Michalik